Lazania wg Babcigramolki

24 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lazania wg Babcigramolki

Danie rodem z kuchni włoskiej .Doprawione wg upodobań mojej rodziny .Pewnie trochę się różni od oryginalnego przepisu , ale jak to zwykle bywa z takimi przepisami jest ich tyle wersji ile gospodyń. Smaczna .Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana .

Czas : 1 godzina

Składniki :

9 plastrów ciasta na lazanię – kupnego lub makaronowego ciasta zrobionego w 
domu ),wielkości ok. ½ kartki z zeszytu
½ kg mięsa mielonego ( do wyboru mieszane wieprzowo- wołowe lub drobiowe
ja użyłam mięsa z indyka )
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
pieprz mielony
sól
oregano
1 mały przecier pomidorowy 30 % ( 8 dag )
sos sojowy
200 mll wody
200 mll mleka
2 płaskie łyżki mąki
gałka muszkatołowa
30 dag ostrego żółtego sera

Zagotować w dużym garnku ( szerokim ) osoloną wodę i na wrzątek wkładać płaty lazanii .Gotować 2 minuty. Ostrożnie wyjąć tak by się nie połamały. Rozłożyć na tacce ( tak by się nie skleiły .

W woku lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso mieszając w trakcie smażenia tak by się rozpadło na drobne kawałki . Wlać wodę .Dodać przecier pomidorowy .Gotować 10 minut .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , solą , oregano.

W drugim garnuszku roztopić masło , wsypać mąkę , zamieszać , rozprowadzić zimnym mlekiem . Gotować na małym gazie aż sos beszamelowy się zagęści. Doprawić sola i utarta na drobnej tarce jarzynowej gałką muszkatołową .

Foremkę do zapiekania ( wielkości takiej by 3 płaty lazanii można było ułożyć obok siebie ) wysmarować olejem .Wlać na dno trochę sosu mięsnego , ułożyć 3 płaty lazanii, polać 1/3 pozostałego mięsnego sosu , na to 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Na to następne 3 płaty lazanii ,1/3 sosu mięsnego, 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Znów 3 płaty lazanii, reszta sosu mięsnego, reszta sosu beszamelowego . Posypać z wierzchu utartym serem żółtym . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić foremkę z lazanią i piec 30 minut aż ser się roztopi i zarumieni . Wystawić .Zostawić na ok. 10 minut by odrobinę ostygła ( łatwiej się wtedy kroi ). Przekroić na 3-4 części , wyjąć łopatką do mięs ostrożnie by się nie rozpadła.

Doskonale smakuje w towarzystwie czerwonego wina .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.