Składniki:
- 500 g mięsa
- 10 szt czosnku marynowanego
- 1 garść bazylii
- oliwa
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szt pomidorów krojonych z puszki
- 250 g makaronu
- Na rozgrzaną oliwę dajemy zmielone mięso ja użyłam karczku , podsmażamy ,dodajemy czosnek , nadal dusimy .
- Ładnie podsmażone mięso powinno się idealnie rozwarstwiać , nie może być zbitych brył ;)
- Następnie wlewamy pomidory z puszki , dodajemy bazylię i sól i cukier , dusimy do zredukowania się sosu ok 1h ma być mocny czerwony kolor i konsystencja do nakładania łyżką
- Makaron musimy wcześniej lekko podgotować w dużym głębokim garnku w dużej ilości wody by się nie posklejał . Na dno formy wlewamy troszkę oliwy i warstwę sosu na to układamy płaty makaronu , na to sos i parmezan i tak do wypełniania formy . na wierzch koniecznie sos i ser szczelnie zakryć makaron
- Gotowe danie umieszczamy w piekarniku na ok 1h w tem. 160st to sie ma zapiec a nie upiec ;)