Lazania

12 marca 2013, dodał: anula81
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 500 g mięsa
  • 10 szt czosnku marynowanego
  • 1 garść bazylii
  • oliwa
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szt pomidorów krojonych z puszki
  • 250 g makaronu
  • Na rozgrzaną oliwę dajemy zmielone mięso ja użyłam karczku , podsmażamy ,dodajemy czosnek , nadal dusimy .
  • Ładnie podsmażone mięso powinno się idealnie rozwarstwiać , nie może być zbitych brył ;)
  • Następnie wlewamy pomidory z puszki , dodajemy bazylię i sól i cukier , dusimy do zredukowania się sosu ok 1h ma być mocny czerwony kolor i konsystencja do nakładania łyżką
  • Makaron musimy wcześniej lekko podgotować w dużym głębokim garnku w dużej ilości wody by się nie posklejał . Na dno formy wlewamy troszkę oliwy i warstwę sosu na to układamy płaty makaronu , na to sos i parmezan i tak do wypełniania formy . na wierzch koniecznie sos i ser szczelnie zakryć makaron
  • Gotowe danie umieszczamy w piekarniku na ok 1h w tem. 160st to sie ma zapiec a nie upiec ;)

 

file1363086745