Lawendowa herbata
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 łyżeczka mieszanki herbaty czarnej z lawendą (w proporcji 3/4 herbaty / 1/4 lawendy )
¼ jabłka
½ łyżeczki miodu
1 filiżanka wody
wrzątek do wyparzenia czajniczka
¼ jabłka
½ łyżeczki miodu
1 filiżanka wody
wrzątek do wyparzenia czajniczka
Przygotowanie:
Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrzątkiem. Wsypać herbatę, skropić łyżką wrzątku i postawić na podgrzewaczu. Zostawić na 2 min. Dolać ½ filiżanki wrzątku i pozostawić czajniczek jeszcze 5 min. na podgrzewaczu. W tym czasie z ćwiartki jabłka wyciąć gniazdo nasienne i przekroić bez obierania na 3-4 plasterki. W malutkim garnuszku (tygielku) zalać pokrojone jabłko ½ filiżanki wody. Dodać miód i gotować 3 min. Filiżankę sparzyć wrzątkiem, wlać wodę z gotowania jabłka i przecedzoną herbatę.