Lato jest bezkonkurencyjne, jeżeli chodzi o dostęp do świeżych owoców oraz warzyw. Warto wykorzystać ten czas jak najlepiej, przygotowując sobie zdrowe posiłki. Oto kilka pomysłów na szybkie i bajecznie proste przekąski.
Przede wszystkim woda
Im wyższa temperatura, tym więcej płynów potrzebuje do sprawnego funkcjonowania organizm. W upale spokojnie możesz wypijać nawet do pięciu litrów napojów dziennie. Kawa, herbata czy słodzone napoje mają działanie odwadniające. Najlepsza do gaszenia pragnienia jest po prostu woda. Najprostszym sposobem na dodanie jej naturalnego smaku będzie przygotowanie lemoniady. Wrzuć do dzbanka to, na co masz ochotę: kawałki cytrusów, maliny, listki świeżych ziół, plastry ogórka. Zamiast cukru możesz dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy. Całość zalej wodą i wstaw na kilka godzin do lodówki. W przypadku lemoniady cierpliwość popłaca, ponieważ długo moczone dodatki oddadzą najwięcej smaku.
Domowej roboty sorbet
Marzy Ci się pyszny sorbet? Kiedy tylko dowiesz się, jak łatwo jest go przygotować, zapomnisz o sklepowych produktach. Przykładowo, truskawkowy deser zaczyna się od zasypania kawałków owoców cukrem. Po około dwóch kwadransach truskawki puszczą wodę. Wtedy należy je wstawić do zamrażalnika i znów odczekać – tym razem do trzech godzin. Następnie całość miksujemy blenderem do momentu otrzymania gładkiej masy. Sorbet można zjeść już w takiej postaci lub jeszcze na chwilę dodatkowo zmrozić. W ten sposób otrzymujesz pyszny deser, który ochłodzi Cię w upalny dzień.
Mleczny shake w kilka chwil
Jeśli uwielbiasz koktajle, w Twojej kuchni koniecznie musi znaleźć się blender potrafiący poradzić sobie z kostkami lodu. To otwiera Ci drogę do niezliczonej ilości mrożonych napojów. Do słodkiej bazy użyj dwóch gałek lodów waniliowych, 200ml dowolnego mleka prosto z lodówki oraz dwóch kostek lodu. Mieszaj ją z owocami, które akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się banany, truskawki, jagody czy mango. Poczęstuj takim napojem znajomych lub rodzinę, a gwarantujemy, że funkcja przygotowywania deserów zostanie Ci przypisana na stałe.
Pyszne muffinki na słodko lub słono
Babeczki to świetna przekąska do zabrania ze sobą na wycieczkę. Z pomocą prodiża możesz je przygotować nawet w warunkach kempingowych. Ich zrobienie nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności, ponieważ przyszykowanie ciasta sprowadza się do wymieszania wszystkich składników, a następnie umieszczania w formach i upieczenia. Najpopularniejsze są oczywiście wypieki na słodko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cukier zastąpić solą, a owoce warzywami. Babeczki zachowują swoją świeżość i wilgotność przez kilka dni.
Świeża dawka witamin, minerałów i błonnika
Wiele osób próbuje walczyć z nawykiem podjadania. Jednak wystarczy zamienić wysokokaloryczne przekąski ze sklepu na świeże warzywa, żeby dostarczyć organizmowi błonnika, minerałów, witamin i wielu innych niezbędnych składników. Pokrój marchewkę, seler czy ogórka w słupki. Przygotuj do tego domowy hummus albo sos salsa. Taka przekąska idealnie sprawdzi się w trakcie oglądania filmu albo pracy. Koniec z wyrzutami sumienia z powodu niezdrowego jedzenia!