Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki:
makaron lasagne – płaty – 12 sztuk
ser ricotta – 250 gramów
mrożony szpinak – 400 gramów
orzeszki pinii – 2 łyżki
chili – 1 szczypta
pomidory pelatti z puszki – 1 opakowanie
szalotki – 2 sztuki
tarta mozzarella – 100 gramów
Lasagne Naturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
śmietana 18% – 100 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 2 łyżki
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj rozmrożony, odciśnięty z soku szpinak i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, całość dopraw do smaku ostra papryką. Odstaw do wystygnięcia.
2. Na koniec szpinak wymieszaj z serem ricotta i wcześniej uprażonymi orzeszkami pinii. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
3. Do garnka wlej puszkę pomidorów pelatti (około 400 ml), dodaj Lasagne Naturalnie smaczne Knorr, która idealnie zagęści i doprawi sos. Całość zagotuj, gorący sos wymieszaj ze śmietaną.
4. Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego i ułóż na nim płaty lasagne. Na makaron nałóż warstwę szpinaku, przykryj makaronem i posmaruj sosem pomidorowym. Czynność powtórz dwukrotnie, tak aby lasagne miała trzy warstwy.
5. Wierzch lasagne posmaruj pozostałym pomidorowym sosem i posyp po wierzchu tartą mozzarellą.
6. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. 15 przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser na wierzchu mógł się zapiec.