Lasagne ze szpinakiem
Składniki
20 dkg sera żółtego
40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
4 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
100 ml przecieru pomidorowego
1 op. mrożonego szpinaku
1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka masła
zioła prowansalskie
słodka papryka
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć w rondlu, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i poddusić przez 30 minut.
Mięso zemleć w maszynce, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, sól, pieprz i pokrojona paprykę chili. Wymieszać dokładnie i dodać do warzyw. Dusić do jego miękkości (ok 20-30 minut). Dodać przecier i przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę.
Płaty makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie. Masła rozpuścić na patelni i włożyć na nią zamrożony szpinak. Kiedy rozmarznie, smażyć do odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i śmietanę (u mnie jogurt). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować trochę sosu, na to makaron, szpinak, sos mięsno-warzywny, ser żółty. Kolejne warstwy układamy tak samo. Ostatnią warstwą powinien być ser. Wierzch posypać słodka papryka i ziołami prowansalskimi.
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.