Lasagne z sosem bolognese

15 marca 2013, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g płatów makaronowych lasagne
400 g mielonego mięsa mieszanego
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 puszki pomidorów
2 łyżki oliwy

około 100 g startego parmezanu
zielona pietruszka
świeżo zmielony pieprz czarny, sól, bazylia, oregano i tymianek

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po czym dodajemy mięso z czosnkiem. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku (pieprzem, solą, oregano, tymiankiem, bazylią).

Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy część mięsa z pomidorami, ponownie płaty makaronu itd. aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który posypujemy startym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy ok 40 minut.

Przed podaniem posyp natką pietruszki :)

file1363367921