Lasagne Verde

13 lutego 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

–      ¼ szklanki masła lub margaryny

–      3 łyżki mąki

–      430 ml bulionu drobiowego

–      1 łyżka sosu sojowego Kikkoman

–      1 szklanka mleka

–      2 łyżki sosu TABASCO® Green Jalapeño Pepper Sauce

–      2 łyżki oleju roślinnego

–      450 g mielonego indyka

–      1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

–      1 łyżeczka soli

–      1 opakowanie (425 g) sera ricotta

–      1 jajko

–      2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki

–      12 płatków lasagne bez gotowania

–      1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli

–      ¼ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

Sos:  Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i zielony sos TABASCO®. Podgrzej do zgęstnienia
i zagotowania całości, często mieszając.

 

Na nadzienie, na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając. Dodaj zielony sos TABASCO® i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę. Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.

file1423842584