Lasagne Verde
Składniki:
– ¼ szklanki masła lub margaryny
– 3 łyżki mąki
– 430 ml bulionu drobiowego
– 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki sosu TABASCO® Green Jalapeño Pepper Sauce
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 450 g mielonego indyka
– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
– 1 łyżeczka soli
– 1 opakowanie (425 g) sera ricotta
– 1 jajko
– 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
– 12 płatków lasagne bez gotowania
– 1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli
– ¼ szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
Sos: Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i zielony sos TABASCO®. Podgrzej do zgęstnienia
i zagotowania całości, często mieszając.
Na nadzienie, na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając. Dodaj zielony sos TABASCO® i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę. Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.