Langosze – węgierskie placki z ziemniaków

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400ml ciepłego mleka
  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • masło
  • czosnek
  • natka
  • tarty żółty ser
  • Wspomnienie z Zuberca – przepyszny drożdżowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier.

    Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
    W między czasie robimy masełko: z połączenia 1/2 kostki masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i dodatku natki. Można masło skomponować wg własnego uznania.

    Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem, ale dla mnie jest to zbyteczne.