L. Chattman: Domowy wypiek chleba – recenzja
L. Chattman: Domowy wypiek chleba
Niegdyś domowy wypiek chleba był powszechny, dziś znów wraca do łask, bo to przecież nie da się nie docenić smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Niemal każda dobra gospodyni chciałaby potrafić zrobić chleb, który będzie miał duże oczka powietrzne, będzie smaczny i długo świeży, a jednocześnie będzie ładny, kształtny i idealnie wyrośnięty. Ponadto domowy wypiek chleba staje się coraz bardziej popularny nie tylko przez modny zdrowy tryb życia, ale także przez obecność wielu alergii pokarmowych.
Pieczenie chleba w domowych warunkach to same zalety. Po pierwsze smakuje o wiele lepiej, mamy wpływ na to co znajdzie się w takim chlebie, utrzymuje dłużej świeżość, no i jest o wiele tańszy niż chleby dostępne w sklepach. Domowy wypiek chleba autorstwa L. Chattman to ciekawy poradnik, który w prosty i bardzo przystępny sposób zapoznaje nas z tajnikami pieczenia chleba. Książka jest wspaniałym pomysłem na prezent dla osoby, która dopiero zamierza zacząć piec chleb, ale i dla takiej która miała już z chlebem do czynienia, ale chciałaby dowiedzieć się jeszcze więcej. Poradnik umożliwia przygotowanie w łatwy, przyjemny sposób, w warunkach domowych, pachnącego chleba, smakowitych bułek i chrupiących bochenków z dodatkami.
W części wstępnej autorka podaje szczegółowe informacje dotyczące składników, wyposażenia, technik wyrabiania, mąki, drożdży, formowania bochenków, zakwasów i pieczenia w piekarniku i maszynie do pieczenia chleba. Autorka wskazuje też, jakie sprzęty są dla nas niezbędne w domowej piekarni a bez jakich możemy sobie bez problemu poradzić, opisuje również etapy powstawania chleba, bowiem równie ważne jak upieczenie pieczywa jest jego odpowiednie wyrastanie i studzenie. W książce znajdziemy też bardzo szczegółowe informacje dotyczące proporcji składników i czynników, które mają wpływ na sukces domowego wypieku pieczywa. Wszystko jest tak prosto i zrozumiale opisane, że bez od razu nabiera się wiary we własne siły. Dodatkowym plusem tej publikacji są ciekawostki zebrane pod każdym z przepisów oraz praktyczny słownik terminów znajdujący się na końcu książki. To prawdziwa skarbnica wiedzy na temat pieczywa.
W książce znajdziemy oryginalne pomysły m.in. na panettone, chleb z dynią, chleb z makiem i cebulą, chleb z miodem i orzechami laskowymi, gozleme ze szpinakiem i fetą, lewarze z koprem i czarnym pieprzem, chleb z hemoliną, rodzynkami i koprem, pain de mie, czy chleb z rodzynkami i orzechami. Dzięki tej książce możliwe stanie się samodzielnie upieczenie chlebów i bułek z ziarnami, ziołami, czy na naturalnym zakwasie, idealne na kanapki z wędliną, serem lub świeżym twarożkiem. Znajdziemy tu również pomysły na podwieczorek, do tego idealne będą wykonane własnoręcznie chałki, beignets z cukrem pudrem, bagietki Daniela Leadera lub bagietki kukurydziane, albo angielskie muffiny, a kolację urozmaicą ciabatty, fattoush, naleśniki z szalotką, placki naan czy pizza. Pieczenie tych rarytasów z książką L. Chattman wcale nie jest trudne, a możemy zrewolucjonizować codzienne domowe menu lub zaskoczyć naszą ukochaną teściową fantastycznym wypiekiem.
Książka jest vademecum łatwych i sprawdzonych przepisów, a także fantastycznych pomysłów na pieczywo oryginalne. To idealna książka dla osób, które chcą poznać sekrety sztuki piekarniczej i każdego dnia cieszyć się smakiem samodzielnie upieczonego chleba i bułek z własnego piekarnika.