L. Chattman: Domowy wypiek chleba – recenzja

16 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

L. Chattman: Domowy wypiek chleba

Niegdyś domowy wypiek chleba był powszechny, dziś znów wraca do łask, bo to przecież nie da się nie docenić smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Niemal każda dobra gospodyni chciałaby potrafić zrobić chleb, który będzie miał duże oczka powietrzne, będzie smaczny i długo świeży, a jednocześnie będzie ładny, kształtny i idealnie wyrośnięty. Ponadto domowy wypiek chleba staje się coraz bardziej popularny nie tylko przez modny zdrowy tryb życia, ale także przez obecność wielu alergii pokarmowych.

Pieczenie chleba w domowych warunkach to same zalety. Po pierwsze smakuje o wiele lepiej, mamy wpływ na to co znajdzie się w takim chlebie, utrzymuje dłużej świeżość, no i jest o wiele tańszy niż chleby dostępne w sklepach. Domowy wypiek chleba autorstwa L. Chattman to ciekawy poradnik, który w prosty i bardzo przystępny sposób zapoznaje nas z tajnikami pieczenia chleba. Książka jest wspaniałym pomysłem na prezent dla osoby, która dopiero zamierza zacząć piec chleb, ale i dla takiej która miała już z chlebem do czynienia, ale chciałaby dowiedzieć się jeszcze więcej. Poradnik umożliwia przygotowanie w łatwy, przyjemny sposób, w warunkach domowych, pachnącego chleba, smakowitych bułek i chrupiących bochenków z dodatkami.

W części wstępnej autorka podaje szczegółowe informacje dotyczące składników, wyposażenia, technik wyrabiania, mąki, drożdży, formowania bochenków, zakwasów i pieczenia w piekarniku i maszynie do pieczenia chleba. Autorka wskazuje też, jakie sprzęty są dla nas niezbędne w domowej piekarni a bez jakich możemy sobie bez problemu poradzić, opisuje również etapy powstawania chleba, bowiem równie ważne jak upieczenie pieczywa jest jego odpowiednie wyrastanie i studzenie. W książce znajdziemy też bardzo szczegółowe informacje dotyczące proporcji składników i czynników, które mają wpływ na sukces domowego wypieku pieczywa. Wszystko jest tak prosto i zrozumiale opisane, że bez od razu nabiera się wiary we własne siły. Dodatkowym plusem tej publikacji są ciekawostki zebrane pod każdym z przepisów oraz praktyczny słownik terminów znajdujący się na końcu książki. To prawdziwa skarbnica wiedzy na temat pieczywa.

W książce znajdziemy oryginalne pomysły m.in. na panettone, chleb z dynią, chleb z makiem i cebulą, chleb z miodem i orzechami laskowymi, gozleme ze szpinakiem i fetą, lewarze z koprem i czarnym pieprzem, chleb z hemoliną, rodzynkami i koprem, pain de mie, czy chleb z rodzynkami i orzechami. Dzięki tej książce możliwe stanie się samodzielnie upieczenie chlebów i bułek z ziarnami, ziołami, czy na naturalnym zakwasie, idealne na kanapki z wędliną, serem lub świeżym twarożkiem. Znajdziemy tu również pomysły na podwieczorek, do tego idealne będą wykonane własnoręcznie chałki, beignets z cukrem pudrem, bagietki Daniela Leadera lub bagietki kukurydziane, albo angielskie muffiny, a kolację urozmaicą ciabatty, fattoush, naleśniki z szalotką, placki naan czy pizza. Pieczenie tych rarytasów z książką L. Chattman wcale nie jest trudne, a możemy zrewolucjonizować codzienne domowe menu lub zaskoczyć naszą ukochaną teściową fantastycznym wypiekiem.

Książka jest vademecum łatwych i sprawdzonych przepisów, a także fantastycznych pomysłów na pieczywo oryginalne. To idealna książka dla osób, które chcą poznać sekrety sztuki piekarniczej i każdego dnia cieszyć się smakiem samodzielnie upieczonego chleba i bułek z własnego piekarnika.

 






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...