Kwiaty magnolii stosuj w swojej kuchni. Zrób pyszną i zdrową herbatę

27 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Kiedy wiosną na bezlistnych jeszcze drzewach pojawiają się ogromne, aksamitne, zjawiskowo piękne i wonne kwiaty magnolii, świat staje się piękniejszy i bardziej kolorowy. I o ile każdy zachwyca się tymi kwiatami, o tyle niewiele osób wie, że magnolie w medycynie chińskiej od ponad 2 tysięcy lat uważane są za jedne z najbardziej wartościowych roślin leczniczych. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory tych kwiatów.

magnolia

Tradycyjna medycyna chińska i japońska od tysięcy lat wykorzystuje preparaty pozyskiwane z kory i pąków kwiatowych różnych gatunków magnolii. Z kwiatów magnolii sporządza się aromatyczny napój ułatwiający trawienie, a marynowane płatki magnolii dodawane są jako przyprawa do ryżu. W tradycyjnej medycynie wschodu magnolię stosuje się jako środek przeciwlękowy i przeciwdepresyjny, jest także wykorzystywana w leczeniu cukrzycy i astmy. Współcześni farmaceuci, badając substancje zawarte w różnych gatunkach magnolii, potwierdzają jej różnorodne lecznicze działanie magnolii lekarskiej. Ekstrakty z magnolii lekarskiej do niedawna w Polsce nieznane, można coraz częściej kupić w aptekach lub sklepach zielarskich. Magnolia coraz częściej pojawia się także w kosmetykach pielęgnujących skórę.

Współczesne dowody wskazują, że magnolia ma niezwykle bogaty skład chemiczny oraz zawiera mnóstwo substancji aktywnych, dzięki czemu ma działanie uspokajające, pomagające w zaśnięciu, łagodzące stres i problemy okresu menopauzy. Napary z magnolii mogą być stosowane przez astmatyków, alergików i osoby ze stanami zapalnymi. Magnolia dzięki swoim właściwościom wspiera także utrzymanie dobrego samopoczucia, a i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Potwierdzono, że magnolia obniża poziom glukozy we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, działa też rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i wycisza dolegliwości żołądkowo-jelitowe radząc sobie nawet z bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za choroby wrzodowe.

kwiaty magnolii

Z jej cudownych właściwości możemy korzystać we własnej kuchni. Najprostszy sposób jej wykorzystania to przygotowanie naparu jako herbatki z kwiatów magnolii. Kwiaty magnolii mają wyrazisty, lekko cytrusowy smak, a napar z nich przygotowany jest smaczny i relaksujący. Najbardziej wartościowe są młode kwiaty, które jeszcze nie do końca się otworzyły z drzew rosnących z dala od miejskich dróg.

Należy zebrać kwiaty magnolii i wysuszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, suszarce do warzyw lub w piekarniku (50 st. C z uchylonymi drzwiczkami, suszymy do 60 min.). Następnie wystarczy zalać 1 łyżkę kwiatów magnolii 250 ml gorącej wody i zaparzyć (10 min. pod przykryciem). Dla najlepszych efektów warto pić po pół szklanki naparu kilka razy dziennie.

Kwiaty magnolii można także wykorzystywać w kuchni jako składnik sałatek, naleśników, placuszków i omletów, a także jako dekoracja zup, ciast czy deserów. Marynowane płatki w occie ryżowym i cukrze można jeść same lub dodawać do sałatek. Płatki magnolii są chrupiące i mają intensywny, odurzający smak dlatego są stosowane głównie jako przyprawa lub dodatek smakowy. Także dżem z magnolii to doskonały sposób, aby w nietypowy i smakowity sposób wykorzystać sezon na te piękne kwiaty.