Kwiaty magnolii stosuj w swojej kuchni. Zrób pyszną i zdrową herbatę

27 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Kiedy wiosną na bezlistnych jeszcze drzewach pojawiają się ogromne, aksamitne, zjawiskowo piękne i wonne kwiaty magnolii, świat staje się piękniejszy i bardziej kolorowy. I o ile każdy zachwyca się tymi kwiatami, o tyle niewiele osób wie, że magnolie w medycynie chińskiej od ponad 2 tysięcy lat uważane są za jedne z najbardziej wartościowych roślin leczniczych. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory tych kwiatów.

magnolia

Tradycyjna medycyna chińska i japońska od tysięcy lat wykorzystuje preparaty pozyskiwane z kory i pąków kwiatowych różnych gatunków magnolii. Z kwiatów magnolii sporządza się aromatyczny napój ułatwiający trawienie, a marynowane płatki magnolii dodawane są jako przyprawa do ryżu. W tradycyjnej medycynie wschodu magnolię stosuje się jako środek przeciwlękowy i przeciwdepresyjny, jest także wykorzystywana w leczeniu cukrzycy i astmy. Współcześni farmaceuci, badając substancje zawarte w różnych gatunkach magnolii, potwierdzają jej różnorodne lecznicze działanie magnolii lekarskiej. Ekstrakty z magnolii lekarskiej do niedawna w Polsce nieznane, można coraz częściej kupić w aptekach lub sklepach zielarskich. Magnolia coraz częściej pojawia się także w kosmetykach pielęgnujących skórę.

Współczesne dowody wskazują, że magnolia ma niezwykle bogaty skład chemiczny oraz zawiera mnóstwo substancji aktywnych, dzięki czemu ma działanie uspokajające, pomagające w zaśnięciu, łagodzące stres i problemy okresu menopauzy. Napary z magnolii mogą być stosowane przez astmatyków, alergików i osoby ze stanami zapalnymi. Magnolia dzięki swoim właściwościom wspiera także utrzymanie dobrego samopoczucia, a i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Potwierdzono, że magnolia obniża poziom glukozy we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, działa też rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i wycisza dolegliwości żołądkowo-jelitowe radząc sobie nawet z bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za choroby wrzodowe.

kwiaty magnolii

Z jej cudownych właściwości możemy korzystać we własnej kuchni. Najprostszy sposób jej wykorzystania to przygotowanie naparu jako herbatki z kwiatów magnolii. Kwiaty magnolii mają wyrazisty, lekko cytrusowy smak, a napar z nich przygotowany jest smaczny i relaksujący. Najbardziej wartościowe są młode kwiaty, które jeszcze nie do końca się otworzyły z drzew rosnących z dala od miejskich dróg.

Należy zebrać kwiaty magnolii i wysuszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, suszarce do warzyw lub w piekarniku (50 st. C z uchylonymi drzwiczkami, suszymy do 60 min.). Następnie wystarczy zalać 1 łyżkę kwiatów magnolii 250 ml gorącej wody i zaparzyć (10 min. pod przykryciem). Dla najlepszych efektów warto pić po pół szklanki naparu kilka razy dziennie.

Kwiaty magnolii można także wykorzystywać w kuchni jako składnik sałatek, naleśników, placuszków i omletów, a także jako dekoracja zup, ciast czy deserów. Marynowane płatki w occie ryżowym i cukrze można jeść same lub dodawać do sałatek. Płatki magnolii są chrupiące i mają intensywny, odurzający smak dlatego są stosowane głównie jako przyprawa lub dodatek smakowy. Także dżem z magnolii to doskonały sposób, aby w nietypowy i smakowity sposób wykorzystać sezon na te piękne kwiaty.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...