Kwaśne i słodkie. Rabarbarowe ciasto z chrupiącą kruszonką

Avatar photo
7 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

To pyszne ciasto do kawy to cudownie wilgotne ciasto rabarbarowe z chrupiącą kruszonką. To świetne ciasto na przekąskę, które dobrze się przechowuje przez wiele dni. I codziennie smakuje równie wyśmienicie.

To ciasto wykorzystuje idealne połączenie kwaśnego, świeżego rabarbaru ze słodką, maślaną kruszonką.

Tekstura tego ciasta jest po prostu idealna, nie jest zbyt słodkie, a kwaśny rabarbar nadaje mu wyjątkowy smak. W cieście wyczuwalna jest przyjemna nuta wanilii, która świetnie komponuje się z rabarbarem. A potem jest ta lekko chrupiąca słodka skorupka. To ciasto rabarbarowe jest fantastyczne, niezależnie od tego, czy jesz je na śniadanie do kawy, podjadasz je przez cały dzień, czy zostawiasz na deser.

Rabarbar jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o wagę lub chcących poprawić zdrowie układu trawiennego. Jest również dobrym źródłem witaminy K, która jest ważna dla zdrowia kości. Rabarbar doskonale się mrozi. Pokrój go i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do zamrażarki i zamrażaj, aż stwardnieje. Następnie przełóż rabarbar do woreczka strunowego lub hermetycznego pojemnika.

To ciasto z kruszonką i rabarbarem to wszystko, czego można chcieć od ciasta z kruszonką. Wierzch jest miękki, z odrobiną chrupkości, a ciasto jest gęste i wilgotne. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś ciasta z kruszonką, wypróbuj ten przepis. Jeśli nie masz rabarbaru, możesz zrobić je z jagodami lub posiekanymi jabłkami albo po prostu zrobić je bez dodatków. W przepisie można zastąpić część mąki uniwersalnej mąką pełnoziarnistą, co nada ciastu lekko orzechowy smak i użyć brązowego cukru zamiast cukru granulowanego, co nada ciastu smak lekko melasowy.

To słodkie ciasto rabarbarowe jest idealne samo w sobie. Jeśli jednak chcesz specjalnego deseru można połączyć je z kleksem domowej bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.

Jak przygotować ciasto z rabarbarem?

Składniki:
Na kruszonkę:
– 1 szklanka mąki uniwersalnej
– 1/4 szklanki białego cukru granulowanego
– 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 szklanki masła w temperaturze pokojowej
Na ciasto:
– 3 szklanki rabarbaru, świeżego lub mrożonego
– 2/3 szklanki białego cukru granulowanego
– 1/3 szklanki masła w temperaturze pokojowej
– 2 duże jajka
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać mąkę, cukry i cynamon. Rozetrzeć masło palcami, ściskając je, aby utworzyć grudki. Umieść miskę w zamrażarce do momentu użycia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mikserem ubić masło z 2/3 szklanki białego cukru. Wbić jajka, jedno po drugim, dodać wanilię. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przy niskich obrotach miksera wymieszaj mąkę ze śmietaną. Wymieszać składniki suche i mokre. Rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia. Posypać 1/2 mieszanki kruszonki. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Posypać rabarbar 1 łyżką białego cukru, a następnie posypać pozostałą mieszanką kruszonki. Piec w środkowej części piekarnika, aż patyczek wbity w ciasto będzie czysty, około 55-65 minut.