Kwas foliowy – niezbędny dla zdrowia

27 grudnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kwas foliowy (folacyna, witamina B9) jest witaminą z grupy B. Nazwa kwasu pochodzi od łacińskiego słowa folium, co oznacza liść. Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, występującą w żywności pod postacią folianów. W naturalny skład folianów  wchodzą reszty kwasu glutaminowego. Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie światła i wysokiej temperatury. Pod wpływem długotrwałej obróbki cieplnej ulega rozkładowi. Folacyna wchłaniana jest z przewodu pokarmowego, a następnie przenoszona do tkanek, głównie do wątroby, gdzie zostaje zmagazynowana. Zgromadzone zapasy folacyny mogą wystarczyć nawet na 3 miesiące.

Kwas foliowy dostarczany z pożywieniem w mikrogramowych ilościach jest niezbędnym składnikiem do życia. W małych dawkach produkowany jest w organizmie człowieka przez saprofityczną florę jelit. Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy dla osób dorosłych wynosi ok. 300 mg, natomiast dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących odpowiednio 450 mg i 530 mg. Zwiększoną ilość kwasu foliowego powinny spożywać także kobiety palące papierosy oraz stosujące doustną antykoncepcję hormonalną.

W 1993 przeprowadzono badanie SENECA, w którym oznaczano stężenie kwasu foliowego u osób starszych. Badanie to było wykonywane równolegle według tej samej metodyki, w różnych krajach europejskich, także w Polsce. Okazało się, że prawie 70% Polaków i nieco ponad 60 % Polek zaliczono do grupy z umiarkowanym ryzykiem niedoboru kwasu foliowego. W porównaniu do innych krajów, Polacy mieli znacznie niższy poziom  kwasu foliowego w osoczu, co wynikało w dużej mierze z różnicy zwyczajów żywieniowych w spożyciu folianów. Decydujące znaczenie miała ograniczona podaż warzyw w codziennej diecie, jak również  procesy kulinarne, związane z długotrwałą obróbką termiczną. Warto podkreślić, że podstawowym źródłem kwasu foliowego w diecie człowieka są warzywa liściaste, tj. sałata, szpinak, nać pietruszki, także brokuły, kalafior, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, drożdże, żółtka jaj, żółte sery i wątroba.
Niedobór lub brak kwasu foliowego hamuje prawidłowe procesy wzrostu oraz rozmnażanie komórek. Prowadzi do zaburzeń czynności krwiotwórczej szpiku i do niedokrwistości megaloblastycznej, która  może powodować wypadanie włosów i powstawanie ognisk martwiczych  w mięśniach.

Wydaje się, że najbardziej niebezpieczny jest  niedobór kwasu foliowego powodujący  zmiany w układzie nerwowym, a co za tym idzie, może wpływać niekorzystnie na rozwój i prawidłowe kształtowanie się płodu. Wiele naukowych badań dowodzi, iż podawanie kwasu foliowego zmniejsza ryzyko powstania wad cewy nerwowej, które polegają na jej niezamknięciu. W następstwie tego dochodzi do  bezmózgowia, rozszczepienia kręgosłupa, przepukliny mózgu i rdzenia kręgowego. Wady, o których mowa tworzą się na przełomie trzeciego i czwartego tygodnia rozwoju zarodka ludzkiego. Mogą być uwarunkowane genetycznie lub też powstają w wyniku oddziaływania środowiska. Ryzyko ich wystąpienia  u kolejnego dziecka wynosi  około 4%. Jednakże podawanie kwasu foliowego w dawce 4- 5 mg kobietom, które urodziły pierwsze dziecko z wadą cewy nerwowej, zmniejsza ryzyko jej wystąpienia u następnego dziecka o ponad 70%.
W celu zapobiegania wadom cewy nerwowej opracowano w Polsce Narodowy Program Zdrowia  przedstawiający jej profilaktykę. Zaleca się w nim zwiększenie podaży witamin z grupy B, a w szczególności kwasu foliowego u młodych kobiet, mogących zajść w ciążę. Kobietom w okresie rozrodczym i w czasie pierwszych dwunastu tygodni zaleca przyjmowanie codziennej dawki 0,4-1,0 mg,  natomiast kobietom ciężarnym, obarczonym ryzykiem urodzenia dzieci z wadami cewy nerwowej, 4 mg kwasu foliowego dziennie. Kobiety w okresie rozrodczym  powinny stosować  preparaty farmaceutyczne zawierające kwas foliowy jako uzupełnienie codziennej diety. W ich przypadku profilaktyka odgrywa kluczowe znaczenie zarówno w okresie poprzedzającym ciążę jak i w pierwszych jej tygodniach.

aptekasupervita.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...