Kwas foliowy – jak rozpoznać jego niedobór w organizmie?

7 września 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 Sprawdź, do czego może prowadzić niedobór tej substancji i jaką dawkę należy przyjmować.

 

Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B – B9, która pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka:

  • uczestniczy w kontroli wzrostu i funkcjonowania komórek organizmu,
  • bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek i zapobiega anemii.

Jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na choroby nerek, ponieważ obniża poziom homocysteiny. Najważniejsza jest jednak dla kobiet w ciąży oraz planujących dziecko, ponieważ zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Z tego powodu zaleca się, aby kobiety w wieku reprodukcyjnym profilaktycznie przyjmowały produkty, których jednym ze składników jest witamina B9.

Jak rozpoznać niedobór?

Najczęstszym skutkiem niedoboru kwasu foliowego w organizmie jest anemia, która może powodować szereg objawów takich jak:

  • zmęczenie i osłabienie,
  • drażliwość,
  • bladość,
  • bóle głowy,
  • problemy z koncentracją,
  • skrócony oddech.

Mogą pojawić się także stany zapalne w jamie ustnej oraz przebarwienia na paznokciach. Do innych problemów wywoływanych zbyt niskim poziomem kwasu foliowego należą zaburzenia układu pokarmowego. Niedobór może wywołać także osteoporozę oraz choroby układu krążenia.

Warto wiedzieć, że na niewłaściwy poziom witaminy B9 ma wpływ nie tylko dieta uboga w jej źródła (m.in. zielone warzywa liściaste), ale także picie kawy i alkoholu, palenie papierosów i przyjmowanie niektórych środków antykoncepcyjnych. Obniżyć może go także stresujący tryb życia.

Kwas foliowy – zalecane dawkowanie

Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje dawkę 400 mcg na dobę dla dorosłych kobiet i mężczyzn. Dawka ta wzrasta podczas ciąży do 600 mcg i powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym. Kobiety karmiące piersią powinny przyjmować 500 mcg kwasu foliowego dziennie. Dodatkowo warto uzupełnić codzienną dietę o produkty bogate w tę witaminę. Najwięcej znajdziemy jej w warzywach liściastych, szparagach, brukselce, produktach z pełnych zbóż i roślinach strączkowych.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...