Kwas foliowy – jak rozpoznać jego niedobór w organizmie?
Sprawdź, do czego może prowadzić niedobór tej substancji i jaką dawkę należy przyjmować.
Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B – B9, która pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka:
- uczestniczy w kontroli wzrostu i funkcjonowania komórek organizmu,
- bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek i zapobiega anemii.
Jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na choroby nerek, ponieważ obniża poziom homocysteiny. Najważniejsza jest jednak dla kobiet w ciąży oraz planujących dziecko, ponieważ zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Z tego powodu zaleca się, aby kobiety w wieku reprodukcyjnym profilaktycznie przyjmowały produkty, których jednym ze składników jest witamina B9.
Jak rozpoznać niedobór?
Najczęstszym skutkiem niedoboru kwasu foliowego w organizmie jest anemia, która może powodować szereg objawów takich jak:
- zmęczenie i osłabienie,
- drażliwość,
- bladość,
- bóle głowy,
- problemy z koncentracją,
- skrócony oddech.
Mogą pojawić się także stany zapalne w jamie ustnej oraz przebarwienia na paznokciach. Do innych problemów wywoływanych zbyt niskim poziomem kwasu foliowego należą zaburzenia układu pokarmowego. Niedobór może wywołać także osteoporozę oraz choroby układu krążenia.
Warto wiedzieć, że na niewłaściwy poziom witaminy B9 ma wpływ nie tylko dieta uboga w jej źródła (m.in. zielone warzywa liściaste), ale także picie kawy i alkoholu, palenie papierosów i przyjmowanie niektórych środków antykoncepcyjnych. Obniżyć może go także stresujący tryb życia.
Kwas foliowy – zalecane dawkowanie
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje dawkę 400 mcg na dobę dla dorosłych kobiet i mężczyzn. Dawka ta wzrasta podczas ciąży do 600 mcg i powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym. Kobiety karmiące piersią powinny przyjmować 500 mcg kwasu foliowego dziennie. Dodatkowo warto uzupełnić codzienną dietę o produkty bogate w tę witaminę. Najwięcej znajdziemy jej w warzywach liściastych, szparagach, brukselce, produktach z pełnych zbóż i roślinach strączkowych.