Kutia z ryżem – przepis oryginalny
Jest to tradycyjne danie prawosławnej kuchni, zazwyczaj podawane w niedużych porcjach. Dawniej, kutię przyrządzano z pszenicy, lecz obecnie przygotowuje się ją z kaszy jęczmiennej, kukurydzianej, czy owsianej. Dodaje się do niej rodzynki, mak i miód, a każdy składnik posiada szczególne znaczenie.
Ziarno symbolizuje odrodzenie, wejście w nowe życie, rodzynki i miód – radość, zaś mak – dostatek.
Oto przepis na 8 osób:
– 4 szkl. wody
– 2 szkl. ryżu
– 200 g rodzynek
– 100 g miodu
– 50 g maku
– łyżeczka cynamonu
– szczypta wanilii
Mak należy dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Następnie, przemyć ryż, po czym gotować w lekko posolonej wodzie, na słabym ogniu, aż stanie się miękki. W tym czasie zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Połączyć miód z 2 łyżkami przegotowanej wody. Można do niego również dodać cynamon i wanilię. Mak odcedzamy, ucieramy w moździerzu, aż do pojawienia się mleczka. Następnie, wykładamy mak i rodzynki do wody z miodem. Mieszamy przygotowany wcześniej ryż ze słodką masą. Przed połączeniem składników, ryż można opłukać chłodną wodą, aby ziarenka nie skleiły się.
Smacznego!