Kutia z ryżem – przepis oryginalny

14 grudnia 2019, dodał: Nati.slow08
Artykuł zewnętrzny

Jest to tradycyjne danie prawosławnej kuchni, zazwyczaj podawane w niedużych porcjach. Dawniej, kutię przyrządzano z pszenicy, lecz obecnie przygotowuje się ją z kaszy jęczmiennej, kukurydzianej, czy owsianej. Dodaje się do niej rodzynki, mak i miód, a każdy składnik posiada szczególne  znaczenie.

Ziarno symbolizuje odrodzenie, wejście w nowe życie, rodzynki i miód – radość, zaś mak – dostatek.

Oto przepis na 8 osób:

– 4 szkl. wody

– 2 szkl. ryżu

– 200 g rodzynek

– 100 g miodu

– 50 g maku

– łyżeczka cynamonu

– szczypta wanilii

Mak należy dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Następnie, przemyć ryż, po czym gotować w lekko posolonej wodzie, na słabym ogniu, aż stanie się miękki. W tym czasie zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Połączyć miód z 2 łyżkami przegotowanej wody. Można do niego również dodać cynamon i wanilię. Mak odcedzamy, ucieramy w moździerzu, aż do pojawienia się mleczka. Następnie, wykładamy mak i rodzynki do wody z miodem. Mieszamy przygotowany wcześniej ryż ze słodką masą. Przed połączeniem składników, ryż można opłukać chłodną wodą, aby ziarenka nie skleiły się.

Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...