Kutia wigilijna w kruchej miseczce

25 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Czas przygotowania: 60 min.

Ilość porcji: 12

Stopień trudności: średni

składniki na kutię:

·    1 opakowanie makowca świątecznego Delecta (470 g)
·    1 szklanka pszenicy
·    2 łyżki miodu
·    ¾ szklanki śmietanki 30%
·    garść rodzynek
·    garść orzechów laskowych
·    garść płatków migdałowych
·    garść pomarańczy kandyzowanej w kostce
·    75 ml mleka

Na miseczkę z ciasta:

·    1 jajo, 1 żółtko, 35g margaryny (do ciasta)
·    2 łyżki mąki (do podsypania)
·    1 łyżeczka margaryny (do wysmarowania miski do pieczenia)

Inne:

·    ok. 2 szklanki suchej fasoli
·    metalowa miska o średnicy 24 cm lub foremka na babkę

Przygotowanie:

Ciasto:

1.    Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę. Podgrzewaj razem do roztopienia margaryny. Ostudź do temperatury maksymalnie 40 ºC.
2.    Oddziel żółtko od białka.
3.    Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiego naczynia, dodaj 1 jajo, 1 żółtko i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj (mieszadła świderki) około 4 minuty (ciasto powinno odchodzić od naczynia). Przykryj naczynie folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
4.    Nastaw piekarnik na 180 ºC.
5.    Wysyp 1 łyżkę stołową mąki na stół, wyjmij ciasto i lekko zagnieć ręką. Rozwałkuj ciasto.
6.    Miskę o średnicy 24 cm posmaruj wewnątrz margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
7.    Ciasto przełóż do tak przygotowanej miski, przykryj kolejną warstwą papieru pergaminowego. Na papier pergaminowy wsyp suche ziarna fasoli. Dzięki ciężarowi ziaren ciasto nie urośnie.
8.    Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 ºC piekarnika i piecz przez 20 minut.
9.    Nie wyłączając piekarnika wyjmij miskę z ciastem, wysyp fasolę i zdejmij górną warstwę papieru pergaminowego. Piecz dalej przez około 25 minut.
10.    Odstaw do ostudzenia.

Kutia:

1.    Pszenicę wypłucz w wodzie, zalej wodą (około 1,5 szklanki) i gotuj około 1,5 godziny – do miękkości, następnie odstaw do ostygnięcia.
2.    Wsyp masę makową do miski, zalej gorącym mlekiem, wymieszaj i zostaw na 30 minut do spęcznienia.
3.    Namocz rodzynki.
4.    Do ostudzonego maku wrzuć pszenicę i bakalie. Wlej miód, śmietanę i dokładnie wymieszaj.
5.    Gotową masę przełóż do wypieczonej drożdżowej miseczki.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.delecta.pl

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...