Kuszenie Ezawa
Nie mam pojęcia czy Jakub był zadowolony odkupując dziedzictwo Izaaka od brata – Ezaw z zapłaty na pewno był kontent .Lubię soczewicę i nie dziwię się decyzji Ezawa .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 ćwiartki z kurczaka
1 duży ziemniak
1 puszka soczewicy
curry
kurkuma
kminek
pieprz mielony
szczypta mielonej papryki
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
2 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki płatków migdałowych
Ziemniaka obrać i pokroić w grubą kostkę .Posypać curry, kurkumą , pieprzem , kminkiem dodać roztarty ząbek czosnku , .Dobrze wymieszać . Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć ziemniaki aż się zarumienią .
Ćwiartki z kurczaka natrzeć pasta zrobiona z łyżki oleju, miodu , soli , pieprzu i mielonej papryki .Smażyć na rozgrzanym oleju aż się dobrze zarumieni z obu stron .Podlać bulionem ( ½ szklanki ) .Przykryć i i dusić aż będą miękkie
.Do ziemniaków dołożyć odsączona soczewicę , masło, 1 łyżeczkę miodu – wlać resztę bulionu .Zamieszać .Dusić na małym gazie aż płyn odparuje, a ziemniaki będą miękkie . Doprawić .
Podawać układając udka na warstwie ziemniaków z soczewicą posypane natką pietruszki i płatkami migdałowymi .