Kuskus z karmelizowanymi morelami i grillowaną kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- szklanka kaszy kuskus
- 4-5 świeżych moreli
- garść rodzynek
- łyżka miodu lub cukru
- szczypta kurkumy
- sól/pieprz
- łyżka masła
- ulubiona kiełbasa
- natka pietruszki
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Zagotowujemy wodę, i przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu z tą różnicą, że dodajemy szczyptę kurkumy. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy morele. Podsmażamy, a po chwili dodajemy odsączone rodzynki oraz miód lub cukier. Delikatnie mieszamy, by nie zmiażdżyć owoców, a gdy się lekko zezłocą, zdejmujemy z kuchenki.
Kiełbasę kroimy w ukośne plastry i grillujemy na patelni grillowej lub ruszcie.
Gdy kuskus wchłonie całą wodę, mieszamy i delikatnie łączymy z owocami.
Wykładamy na talerze tak, jak pokazuje fotografia lub w sobie dogodny sposób i podajemy na stół.