Kurkuma i goździki – duet, który rozgrzewa, leczy i dodaje smaku
Te dwie wyjątkowe przyprawy, od wieków cieszą się popularnością nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Ich intensywny aromat, bogactwo składników odżywczych oraz prozdrowotne właściwości sprawiają, że są one cenionym dodatkiem do potraw oraz domowych remediów. W tym artykule przedstawię Wam korzyści płynące ze stosowania tych przypraw oraz podzielę się kilkoma przepisami, w których odgrywają one główną rolę.
Kurkuma, zwana również złotą przyprawą, jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej i ajurwedyjskiej. Jej głównym składnikiem aktywnym jest kurkumina, która ma silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Kurkuma działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia organizm. Jest pomocna przy bólach stawów i problemach trawiennych. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz stymuluje wydzielanie soków trawiennych.
Drugą niezwykłą przyprawą są goździki. Są too wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, które znane są ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwbólowych i przeciwutleniających. Zawierają eugenol – substancję, która działa przeciwzapalnie i miejscowo znieczulająco. Goździki dzięki eugenolowi działają jak naturalny środek przeciwbólowy. Pomagają w redukcji wzdęć i niestrawności. Działają antyseptycznie i pomagają w walce z infekcjami oraz pomagają regulować poziom cukru we krwi. Czy wiedziałaś, że można połączyć te dwie przyprawy w jednym daniu? Jeśli nie to poznaj kilka prostych przepisów z kurkumą i goździkami, które są proste w przygotowaniu a korzyści z nich płynące bezcenne.
Złote mleko z kurkumą i goździkiem
Składniki:
1 szklanka mleka (może być roślinne)
Pół łyżeczki kurkumy
1 goździk
Pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu czarnego (zwiększa przyswajalność kurkuminy)
Jak zrobić ? Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj kurkumę, goździk, cynamon i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Przecedź, dodaj miód i pij ciepłe.
Herbata rozgrzewająca z goździkami i kurkumą
Składniki:
1 szklanka wody
Pół łyżeczki kurkumy
3 goździki
1 łyżeczka miodu
plasterek cytryny
Jak zrobić? Zagotuj wodę i dodaj kurkumę oraz goździki. Gotuj przez 5 minut, następnie przecedź. Dodaj miód i cytrynę przed podaniem.
Kurczak w aromatycznym sosie kurkumowo-goździkowym
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka kurkumy
3 goździki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
Pół szklanki mleka kokosowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju kokosowego
Jak zrobić? Pokrój kurczaka na kawałki i obsyp kurkumą, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po kilku minutach dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni. Dodaj mleko kokosowe oraz goździki i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Podawaj z ryżem lub warzywami.
Aromatyczne ciasteczka z kurkumą i goździkami
Składniki:
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki kurkumy
Poł łyżeczki mielonych goździków
Pół szklanki cukru kokosowego
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić? Wymieszaj mąkę, kurkumę, goździki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, jajko i roztopione masło. Zagnieć ciasto i uformuj małe ciasteczka.
Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut. Spróbuj powyższych przepisów i przekonaj się, połączenie kurkumy i goździków wcale nie jest straszne!