Kurki duszone

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • do smaku: sól i pieprz mielony

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzycić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.

file1259592388



FORUM - bieżące dyskusje

Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Wracacie do takich dawnych klasycznych potraw? Js uwielbiam taką zupę z buraczkami i włoszczyzną,...
Jak oduczyć dziecko agresywnych zac…
Dzieci czasem nie kontrolują emocji, tak jak i dorośli. Agresja pojawia się tylko...
Dekoracje stalowe
Lubię takie ozdoby metaloplastyczne w stylu vintage....
Która z was używała "Cyclotest" 2 p…
W USA byłoby to możliwe... Tam zapadają tego typu wyroki....