Kurki duszone
Artykuł zewnętrzny
Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów.
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych kurek
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- do smaku: sól i pieprz mielony
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzycić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.