Kurka pekińska z soczewicą

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kapusta, grzyby…Mogłam napisać: gołąbki z grzybami, ale…lubię śmieszne nazwy potraw :-)))

Składniki

  • 10 dość dużych liści kapusty pekińskiej (długości ok.30 cm)
  • 3/4 szkl. soczewicy czerwonej
  • ok. 50 dkg świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • kawałek papryczki chili (ile dodacie zależy od Waszych upodobań)
  • 1 puszka 400g pomidorów krojonych bez skórki + 2 czubata łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
  • 1 jajko (niekoniecznie)

Opis przygotowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy 1 szkl. wody, moczymy 15 min, następnie gotujemy aż soczewica wchłonie wodę, odkładamy czubatą łyżkę do sosu. Kurki czyścimy, płuczemy, osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy połowę posiekanej cebuli, dodajemy posiekane chili i grzyby, dusimy pod przykryciem 5  min.. Następnie dodajemy do grzybów tymianek, podgotowaną soczewicę i mieszając smażymy aż odparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Do masy wbijamy surowe jajko, mieszamy dokładnie. Liście kapusty płuczemy, wkładamy, tylko na chwilę!, do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku, wyjmujemy, osączamy. Przycinamy grubsze końce, jakieś 1/3 długości liścia, i  kroimy je w paseczki.W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy resztę cebulki, dodajemy posiekane końcówki liści kapusty, dusimy chwilę i potem zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy odłożną soczewicę (zagęści nam sos), koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soli. Na każdy liść nakładamy dużą łyżkę farszu, zawijamy tak jak zwykłe gołąbki i wkładamy je do sosu, dusimy ok. 15-20 min. Przyznam, że smak potrawy pozytywnie mnie zaskoczył, soczewica pięknie zgrała się z kurkami i tymiankiem, no i z sosem pomidorowym. Ja używam soczewicy takiej drobnej, łuskanej, połówki ziaren. Jeżeli macie inną, w całych ziarnach, należy ją odpowiednio dłużej moczyć i gotować.

file1259574166