Kurka pekińska z soczewicą
Artykuł zewnętrzny
Kapusta, grzyby…Mogłam napisać: gołąbki z grzybami, ale…lubię śmieszne nazwy potraw :-)))
Składniki
- 10 dość dużych liści kapusty pekińskiej (długości ok.30 cm)
- 3/4 szkl. soczewicy czerwonej
- ok. 50 dkg świeżych kurek
- 1 duża cebula
- kawałek papryczki chili (ile dodacie zależy od Waszych upodobań)
- 1 puszka 400g pomidorów krojonych bez skórki + 2 czubata łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
- 1 jajko (niekoniecznie)
Opis przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy 1 szkl. wody, moczymy 15 min, następnie gotujemy aż soczewica wchłonie wodę, odkładamy czubatą łyżkę do sosu. Kurki czyścimy, płuczemy, osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy połowę posiekanej cebuli, dodajemy posiekane chili i grzyby, dusimy pod przykryciem 5 min.. Następnie dodajemy do grzybów tymianek, podgotowaną soczewicę i mieszając smażymy aż odparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Do masy wbijamy surowe jajko, mieszamy dokładnie. Liście kapusty płuczemy, wkładamy, tylko na chwilę!, do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku, wyjmujemy, osączamy. Przycinamy grubsze końce, jakieś 1/3 długości liścia, i kroimy je w paseczki.W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy resztę cebulki, dodajemy posiekane końcówki liści kapusty, dusimy chwilę i potem zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy odłożną soczewicę (zagęści nam sos), koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soli. Na każdy liść nakładamy dużą łyżkę farszu, zawijamy tak jak zwykłe gołąbki i wkładamy je do sosu, dusimy ok. 15-20 min. Przyznam, że smak potrawy pozytywnie mnie zaskoczył, soczewica pięknie zgrała się z kurkami i tymiankiem, no i z sosem pomidorowym. Ja używam soczewicy takiej drobnej, łuskanej, połówki ziaren. Jeżeli macie inną, w całych ziarnach, należy ją odpowiednio dłużej moczyć i gotować.