Kurczak z pomarańczami i śliwkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 4 filety z kurczaka
– sól, pieprz
– mąka pszenna do panierowania
– 2 pomarańcze
– szklanka suszonych śliwek
– kieliszek czerwonego wytrawnego wina
– oliwa
– zielenina
Każdy filet podzielić na 2 części, porcje natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki, śliwki namoczyć w winie. Na półmisku rozłożyć krążki pomarańczy, całość przybrać zieleniną. Wychłodzone porcje kurczaka usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlać winem, w którym moczyły się śliwki i dusić kilka minut. Dodać śliwki, zagotować i poddusić jeszcze chwilkę. Porcje układać na krążkach pomarańczy, śliwki z sosem zmiksować i polać nim kurczaka. Podawać z ryżem na sypko i sałata vinegret.