Kurczak z pomarańczami i śliwkami

13 grudnia 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 4 filety z kurczaka
– sól, pieprz
– mąka pszenna do panierowania
– 2 pomarańcze
– szklanka suszonych śliwek
– kieliszek czerwonego wytrawnego wina
– oliwa
– zielenina

Każdy filet podzielić na 2 części, porcje natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki, śliwki namoczyć w winie. Na półmisku rozłożyć krążki pomarańczy, całość przybrać zieleniną. Wychłodzone porcje kurczaka  usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlać winem, w którym moczyły się śliwki i dusić kilka minut. Dodać śliwki, zagotować i poddusić jeszcze chwilkę. Porcje układać na krążkach pomarańczy, śliwki z sosem zmiksować i polać nim kurczaka. Podawać z ryżem na sypko i sałata vinegret.