Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową
Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową
Proste danie- zyskuje na smaku dzięki użyciu oliwy truflowej.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 duża pierś z kurczaka
8 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy truflowej
Pierś z kurczaka przeciąć na pół . Skropić 1 łyżką oliwy i lekko osolić . Zostawić z boku. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnuszka. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na rumiano pieczarki. Dodać je do kurczaka. Na patelnię wlać ¾ szklanki wody i zagotować ją , a potem zalać tym kurczaka z pieczarkami . Dusić na małym gazie ok. 20 minut. Zaciągnąć sos łyżeczką mąki. Doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba.
nadesłane: Babciagramolka