Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową

24 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową

Proste danie- zyskuje na smaku dzięki użyciu oliwy truflowej.
Czas : 30 minut

Składniki :
1 duża pierś z kurczaka
8 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy truflowej

Pierś z kurczaka przeciąć na pół . Skropić 1 łyżką oliwy i lekko osolić . Zostawić z boku. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnuszka. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na rumiano pieczarki. Dodać je do kurczaka. Na patelnię wlać ¾ szklanki wody i zagotować ją , a potem zalać tym kurczaka z pieczarkami . Dusić na małym gazie ok. 20 minut. Zaciągnąć sos łyżeczką mąki. Doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...