Kurczak z owocami tropikalnymi
Artykuł zewnętrzny
Słodko-pikantny kurczak duszony z owocami tropikalnymi. Odmiana w serwowaniu kurczaka.
Czas: 1 godzina
Składniki :
- 1 kurczak
- 1 puszka ,,Koktajlu z tropikalnych owoców „
- Sos Tao-Tao
- papryka mielona
- curry
- pieprz mielony
- sól
- oliwa
- garść rodzynek
- garść suszonych moreli
Kurczaka umyć , osuszyć . Obciąć końcówki skrzydełek i szyjkę. Podzielić na 8 części. Natrzeć przyprawami i zostawić na 15 minut. Rodzynki i morele sparzyć wrzącą wodą . odsączyć i morele pokroić w paski. Kawałki kurczaka smażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie. Przełożyć obrumienionego kurczaka do rondla. Dodać owoce z puszki ( odsączone ), rodzynki , morele. Zalać wodą tak by zakryła mięso . Dusić przez 40 minut , aż kurczak i owoce będą miękkie, a sos odparuje i będzie gęsty .