Kurczak z czekoladą z chili po meksykańsku
Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili
Delikatne mięso Kurczaka Zagrodowego w słodko-ostrej oprawie jest doskonałym daniem dla każdego, kto lubi oryginalne połącznie smakowe. Mole to, bowiem bardzo popularny na całym świecie tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady. Czekolada świetnie łagodzi pikantny smak chili i sprawia, że całość smakuje niezwykle subtelnie. Zazwyczaj podaje się go z drobiem oraz takimi dodatkami jak ryż i warzywa. W duecie z mięsem Kurczaka Zagrodowego tworzy danie wyjątkowe. Mięso Zagrodowego jest kruche, soczyste i doskonale komponuje się z bardziej dominującymi smakami. To produkt najwyższej jakości o smaku jak sprzed lat. Przyrządzając go według przepisu z pewnością zachwycimy najbliższych przy okazji zabierając ich w niezwykłą kulinarną podróż do Meksyku!
Składniki:
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
2 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
puszka pomidorów krojonych
1 papryczka chili
100 g czekolady gorzkiej
sól i pieprz
garść posiekanych pistacji
ryż do podania
Przygotowanie:
Piersi Kurczaka Zagrodowego pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl