Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietanie
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 6 porcji:
ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około 1/2)
1 ugotowana marchewka
1 cukinia
100 g szpinaku
1/3 pora
2 łyżki oliwy
cebula
pieprz kolorowy świeżo mielony
koperek
300 g śmietany
Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.