Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietanie

20 lutego 2013, dodał: AgataB
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 6 porcji:

ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około 1/2)

1 ugotowana marchewka

1 cukinia

100 g szpinaku

1/3 pora

2 łyżki oliwy

cebula

pieprz kolorowy świeżo mielony

koperek

300 g śmietany

Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.

file1358883325