Kurczak w ziołowym sosie
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI: 1/2 kg piersi z kurczaka, 1/2 cytryny, sól, pieprz.
Mięso pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić na 3 godz. do lodówki.
SOS: 250 ml śmietany, 1/2 cebuli, kostka rosołowa,po płaskiej łyżce: bazylii i oregano, po łyżeczce: mielonego kminku, suszonego rozmarynu; a także sól, pieprz, olej, 2 łyżki mąki.
Do garnka wlać 3 łyżki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przyprawy oraz kostkę rosołową rozpuszczoną w szkl. gorącej wody. Gotować ok. 10 min na małym ogniu. Ostudzić. Śmietanę zmieszać z mąką, dodać do sosu. Lekko zagotować.
Mięso oprószyć bułką tartą, usmażyć. Podawać z ziemniakami lub ziemniaczanym puree.