Kurczak w sosie słodko kwaśnym

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki  :
Duża podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
1 średnia marchew
1 puszka ananasa oraz sok z ananasa
2 łyżki  ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
2 łyżki  masła
mąka pszenna (do oprószenia piersi z kurczaka)
słodka papryka mielona
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w małe słupki.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką pszenna. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do dużego garnka.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, dalej smażyć około 5-8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.
Sos: Sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.
Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa.
Garnek ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając
Serwować z ryżem.

 

Składniki  :

Duża podwójna pierś z kurczaka

1 czerwona papryka

1 cebula

1 średnia marchew

1 puszka ananasa oraz sok z ananasa

2 łyżki  ketchupu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka cukru

szczypta chili

2 łyżki  masła

mąka pszenna (do oprószenia piersi z kurczaka)

słodka papryka mielona

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w małe słupki.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką pszenna. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do dużego garnka.

Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, dalej smażyć około 5-8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.

Sos: Sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.

Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa.

Garnek ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając

Serwować z ryżem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...