Kurczak w sosie słodko kwaśnym

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki  :
Duża podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
1 średnia marchew
1 puszka ananasa oraz sok z ananasa
2 łyżki  ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
2 łyżki  masła
mąka pszenna (do oprószenia piersi z kurczaka)
słodka papryka mielona
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w małe słupki.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką pszenna. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do dużego garnka.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, dalej smażyć około 5-8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.
Sos: Sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.
Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa.
Garnek ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając
Serwować z ryżem.

 

Składniki  :

Duża podwójna pierś z kurczaka

1 czerwona papryka

1 cebula

1 średnia marchew

1 puszka ananasa oraz sok z ananasa

2 łyżki  ketchupu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka cukru

szczypta chili

2 łyżki  masła

mąka pszenna (do oprószenia piersi z kurczaka)

słodka papryka mielona

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w małe słupki.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką pszenna. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do dużego garnka.

Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, dalej smażyć około 5-8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.

Sos: Sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.

Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa.

Garnek ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając

Serwować z ryżem.