Kurczak w sosie selerowo-ketchupowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 łyżki masła lub oleju
2 cebule
1 ząbek czosnku, posiekany
1 szklanka ketchupu
1/2 szklanki posiekanego selera
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
6 łyżek świeżego soku z cytryny
16 różnych kawałków kurczaka (piersi, podudzia, uda i skrzydełka)
3 łyżki masła lub oleju
2 cebule
1 ząbek czosnku, posiekany
1 szklanka ketchupu
1/2 szklanki posiekanego selera
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
6 łyżek świeżego soku z cytryny
16 różnych kawałków kurczaka (piersi, podudzia, uda i skrzydełka)
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i gotować, mieszając, aż cebula zacznie brązowieć (ok. 7 min.). Wymieszać 1 szklankę wody, ketchup, seler, cukier, sos Worcestershire i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez 30 min. Dodać sok z cytryny. Odłożyć 1 filiżanka sosu. Pokropić kurczaka oliwą. Grillować 10 min., obracając raz. Następnie polać mięso sosem i dalej grillować, przez kolejne 10 min. na 1 stronie. Obrócić polać sosem i grillować na drugiej stronie, aż mięso będzie miękkie i dopieczone. Przenieść kurczaka na talerz i polać odłożonym sosem. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
W garnku roztopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i gotować, mieszając, aż cebula zacznie brązowieć (ok. 7 min.). Wymieszać 1 szklankę wody, ketchup, seler, cukier, sos Worcestershire i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez 30 min. Dodać sok z cytryny. Odłożyć 1 filiżanka sosu. Pokropić kurczaka oliwą. Grillować 10 min., obracając raz. Następnie polać mięso sosem i dalej grillować, przez kolejne 10 min. na 1 stronie. Obrócić polać sosem i grillować na drugiej stronie, aż mięso będzie miękkie i dopieczone. Przenieść kurczaka na talerz i polać odłożonym sosem. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.