Kurczak w sosie kawowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 500 g piersi kurczaka
– 1 łyżka octu balsamicznego
– oliwa
– 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
– 1 cebula
– po 1/2 łyżeczki kardamony, anyżu, papryki ostrej, kminku, curry, cynamonu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– oliwa
– 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
– 1 cebula
– po 1/2 łyżeczki kardamony, anyżu, papryki ostrej, kminku, curry, cynamonu
– ok. 100 ml wody
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka ziaren kawy
– 2 łyżeczki śmietany
– 1/2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka ziaren kawy
– 2 łyżeczki śmietany
– 1/2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
Przygotowanie:
Mięso pokroić bardzo drobno, zalać octem, oliwą, posypać pieprzem, odstawić. W moździerzu rozetrzeć przyprawy. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać przyprawy. W rondelku zagotować wodę i dodać ziarna kawy, gotować. Dodać śmietanę i kawę rozpuszczalną. Podsmażyć mięso. Dodać cebulkę i sos. Widelcem porozdzielać mięso. Przełożyć na ryż i podawać ze świeżymi warzywami.