Kurczak w potrawce mandarynkowej

26 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odstępstwo od tradycyjnego sposobu  przyrządzenia kurczaka w potrawce . Delikatny. Bardzo smaczny .

Czas :1 godzina

Składniki :

2 udka z kurczaka

2 marchewki

½ pietruszki

1/8 selera

¼ pory

1 goździk

1 mały grzybek suszony

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

½ łyżeczki soli

pieprz grubo mielony

¼ kostki masła

1 łyżka mąki

1 żółtko

1 łyżka soku z cytryny

½ małej puszeczki mandarynek w syropie

1 litr wody

Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem zmieszanym z syropem z mandarynek w proporcji ½ szklanki syropu+1 ½ szklanki wywaru . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Połowę mandarynek przetrzeć przez sitko na mus i dodać do sosu .Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ..Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko lub kuskusem obłożonego pozostałymi cząstkami mandarynek .

Na pozostałym wywarze zrobić zupę .

file1256556848

Przepis dodany przez: Babciagramolka