Kurczak w potrawce mandarynkowej
Odstępstwo od tradycyjnego sposobu przyrządzenia kurczaka w potrawce . Delikatny. Bardzo smaczny .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
1 goździk
1 mały grzybek suszony
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
pieprz grubo mielony
¼ kostki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
½ małej puszeczki mandarynek w syropie
1 litr wody
Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem zmieszanym z syropem z mandarynek w proporcji ½ szklanki syropu+1 ½ szklanki wywaru . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Połowę mandarynek przetrzeć przez sitko na mus i dodać do sosu .Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ..Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko lub kuskusem obłożonego pozostałymi cząstkami mandarynek .
Na pozostałym wywarze zrobić zupę .
file1256556848
Przepis dodany przez: Babciagramolka