Kurczak w potrawce lekko serowej
Eksperymenty na temat sposobu przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .
Czas :1 godzina
2 udka z kurczaka ( lub 4 pałeczki )
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
¼ kostki masła
2 łyżki mąki
2 żółtka
sok z cytryny
cukier
3 szklanki wody
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
1 kremowy serek topiony ( 10 dag )
Kurczaka , warzywa , kostkę bulionową -zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny ( na początek 1 łyżka ). Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok 1,5 szklanki ).Wrzucić rozdrobniony serek topiony i ogrzewać aż się rozpuści. Dodać żółtko z sokiem cytrynowym .Chwilę ogrzewać aż zgęstnieje . Doprawić solą ,cukrem i sokiem z cytryny .Z udek usunąć skórki i chrząstki .Ogrzać w resztce bulionu ( na parze lub w sosie ) .
Podawać z ryżem .
Ja zawinęłam pałeczki dla dekoracji szczypiorkiem i podgrzałam na parze nad gotującym się ryżem .
Resztkę bulionu , który pozostał wykorzystałam do zalania kuskusu z którego zrobiłam sałatkę na kolację ( z warzywami z zupy i groszkiem ) .Można też np. warzywa i resztę bulionu zmiksować na krem , dodać śmietanki i kopru i użyć jako sos warzywny np. do jajek na twardo podawanych na obiad na ciepło.
nadesłała: BUNIA