Kurczak w potrawce

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w potrawce

Klasyczny sposób przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .

Czas :1 godzina

Składniki :2 udka z kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
¼ kostki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Cukier
½ litra wody

Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...