Kurczak w pomarańczach

18 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

2 udka (całe)
2 pomarańcze
1 mała cebula
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
pieprz
zioła prowansalskie
sól
olej

Udka przekroić w stawie na 2 części.  Zdjąć z nich skórę.
Z pomarańczy wycisnąć sok. Zalać nim udka. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia udka wyjść  z soku, obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Dodać sok pomarańczowy od udek i rosół. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić mięso do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z sosu.
Sosu powinna być mniej więcej szklanka. Jeśli jest mniej dolać trochę wody.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Dodać do sosu. Wszystko razem gotować ok 5 minut.
Mąkę ziemniaczana rozrobić w 1/4 szklanki wody. Wlewać stopniowo do sosu cały czas mieszając do momentu aż będzie wystarczająco gęsty. W razie potrzeby przyprawić sos solą, pieprzem lub ziołami.
Włożyć z powrotem mięso do sosu, chwilę wszystko razem podgrzać. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

file1268916021



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz