Kurczak w pomarańczach

18 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

2 udka (całe)
2 pomarańcze
1 mała cebula
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
pieprz
zioła prowansalskie
sól
olej

Udka przekroić w stawie na 2 części.  Zdjąć z nich skórę.
Z pomarańczy wycisnąć sok. Zalać nim udka. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia udka wyjść  z soku, obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Dodać sok pomarańczowy od udek i rosół. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić mięso do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z sosu.
Sosu powinna być mniej więcej szklanka. Jeśli jest mniej dolać trochę wody.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Dodać do sosu. Wszystko razem gotować ok 5 minut.
Mąkę ziemniaczana rozrobić w 1/4 szklanki wody. Wlewać stopniowo do sosu cały czas mieszając do momentu aż będzie wystarczająco gęsty. W razie potrzeby przyprawić sos solą, pieprzem lub ziołami.
Włożyć z powrotem mięso do sosu, chwilę wszystko razem podgrzać. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

file1268916021



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...