Kurczak w kurkach
Składniki:
30 dkg kurek
30 dkg filetów z udka kurczaka
1 cebula
10 dkg masła
1 śmietana 18 % (200 ml)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
2 łyżeczki vegety
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem vegety. Kurki oczyścić i ewentualnie pokroić, wrzucić na osolony wrzątek na 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnią z rozgrzaną połową masła. Do zeszklonej cebuli dodać kurki.
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką, solą i pieprzem. W rondlu z grubym dnem rozgrzać resztę masła i podsmażyć mięso. Dodać cebulę z kurkami i zalać winem. Odparować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zredukować.
Gotowe danie można posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować zieloną pietruszką.
Smacznego :)