Kurczak w koperkowej potrawce
W zasadzie prawie normalna potrawka tyle, że z dużą ilością kopru bo tak bardzo nam smakuje
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1/2 kurczaka ( lub ćwiartki z kurczaka , lub udka albo nawet ,,pałeczki ,, – tak ok.0,70 kg )
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/3 pora
- 1 mała cebulka
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki pokrojonego koperku
- 1,5 litra wody
Ułożyć w garnku obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku wkładać podzielonego na porcje kurczaka (będzie bardziej soczysty niż taki zalany zimną wodą). Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić wywar. Odlać 1/2 litra i ostudzić.
W drugim garnuszku rozpuścić masło. Wsypać koper i smażyć go chwilę mieszając. Zasypać mąką i zamieszać. Rozprowadzić ostudzonym wywarem. Żółtko zmieszać z kilkoma łyżeczkami sosu i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i marchewką gotowaną lub marchewką z groszkiem .
Na reszcie wywaru robić czyste zupy do popicia np bulion z żółtkiem, pomidorową, barszcz czerwony, grzybową. Można też obrać mięso z kurczaka tak by podawać tylko większe kawałki oblane sosem a wszystkie drobne kawałki i warzywa z zupy przeznaczyć na galaretki, farsz do pasztecików, pastę do kanapek czy pulpeciki z gotowanego drobiu.