Kurczak w koperkowej potrawce

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W zasadzie prawie normalna potrawka tyle, że z dużą ilością kopru bo tak bardzo nam smakuje

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1/2 kurczaka ( lub ćwiartki z kurczaka , lub udka albo nawet ,,pałeczki ,, – tak ok.0,70 kg )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora
  • 1 mała cebulka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku
  • 1,5 litra wody

Ułożyć w garnku  obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku wkładać podzielonego na porcje kurczaka (będzie bardziej soczysty niż taki zalany zimną wodą). Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić wywar. Odlać 1/2 litra i ostudzić.

W drugim garnuszku rozpuścić masło. Wsypać koper i smażyć go chwilę mieszając. Zasypać mąką i zamieszać. Rozprowadzić ostudzonym wywarem. Żółtko zmieszać z kilkoma łyżeczkami sosu i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.

Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i marchewką gotowaną lub marchewką z groszkiem .

Na reszcie wywaru robić czyste zupy do popicia np bulion z żółtkiem, pomidorową, barszcz czerwony, grzybową. Można też obrać mięso z kurczaka tak by podawać tylko większe kawałki oblane sosem a wszystkie drobne kawałki i warzywa z zupy przeznaczyć na galaretki, farsz do pasztecików, pastę do kanapek czy pulpeciki z gotowanego drobiu.

file1303832895