Kurczak słodko-kwaśny z tymi dodatkami to hit. Bije na głowę chińskie dania

29 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Zalet mięsa drobiowego jest wiele. Przede wszystkim stanowi zdrowszą alternatywę dla czerwonych gatunków mięs, które przyczyniają się do chorób układu krążenia. Jest lekkostrawne i pełn składników odżywczych. Warto szukać mięsa drobiowego z przydomowych hodowli, gdzie zwierzęta są karmione naturalnymi ziarnami i mają wybieg na świeżym powietrzu. Wówczas możemy mieć pewność, że będzie źródłem zdrowego białka zwierzęcego i zapewni potrawom pyszny smak.

Przygotowując tradycyjne dania, często eksperymentujemy z dodatkami, by uzyskać oryginalne połączenia. Słodko-kwaśne nuty są charakterystyczne dla dań kuchni z Dalekiego Wschodu, ale można je osiągnąć także przy użyciu typowo polskich składników. Delikatne drobiowe mięso warto wzbogacić o kwaskowate nuty owoców, np. zielonych jabłek czy żurawiny. Dodając do nich także miód, zyskujemy prawdziwe bogactwo kulinarne i czerpiemy z jego prozdrowotnych zalet. Dziś proponujemy oryginalny przepis na duszonego kurczaka o lekko owocowej, kwaskowatej nucie żurawiny  z dodatkiem miodu.

kurczak

Przepis na chrupiącego kurczaka w wersji słodko-kwaśnej:

Składniki:

2 udka z kurczaka
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 szklanka wody

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego. Przekroić udka na dwa kawałki. Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut.

Krok 2: Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka. Obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Podlać wodą, dodać resztę marynaty.

Krok 3: Dusić ok. 5 minut, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości. Doprawić do smaku.

Podawać np. z pieczonymi w mundurkach ziemniakami i sałatą z dodatkiem łagodnego dressingu.