Kurczak słodko-kwaśny z tymi dodatkami to hit. Bije na głowę chińskie dania
Zalet mięsa drobiowego jest wiele. Przede wszystkim stanowi zdrowszą alternatywę dla czerwonych gatunków mięs, które przyczyniają się do chorób układu krążenia. Jest lekkostrawne i pełn składników odżywczych. Warto szukać mięsa drobiowego z przydomowych hodowli, gdzie zwierzęta są karmione naturalnymi ziarnami i mają wybieg na świeżym powietrzu. Wówczas możemy mieć pewność, że będzie źródłem zdrowego białka zwierzęcego i zapewni potrawom pyszny smak.
Przygotowując tradycyjne dania, często eksperymentujemy z dodatkami, by uzyskać oryginalne połączenia. Słodko-kwaśne nuty są charakterystyczne dla dań kuchni z Dalekiego Wschodu, ale można je osiągnąć także przy użyciu typowo polskich składników. Delikatne drobiowe mięso warto wzbogacić o kwaskowate nuty owoców, np. zielonych jabłek czy żurawiny. Dodając do nich także miód, zyskujemy prawdziwe bogactwo kulinarne i czerpiemy z jego prozdrowotnych zalet. Dziś proponujemy oryginalny przepis na duszonego kurczaka o lekko owocowej, kwaskowatej nucie żurawiny z dodatkiem miodu.
Przepis na chrupiącego kurczaka w wersji słodko-kwaśnej:
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego. Przekroić udka na dwa kawałki. Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut.
Krok 2: Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka. Obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Podlać wodą, dodać resztę marynaty.
Krok 3: Dusić ok. 5 minut, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości. Doprawić do smaku.
Podawać np. z pieczonymi w mundurkach ziemniakami i sałatą z dodatkiem łagodnego dressingu.