Kurczak po sycylijsku

7 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Kurczak po sycylijsku

Składniki:
4 pomarańcze
1/4 szklanki oliwy z oliwek i octu balsamicznego
4 połówki piersi z kurczaka
1/3 szklanki oliwek
1/4 szklanki cienkich plasterków czerwonej cebuli
3 łyżki mięty
4 małe plasterki cukinii
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 torebka rukoli

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy (powinno być 1/2 szklanki). Wlać 1/4 szklanki soku i 2 łyżki octu balsamicznego do miski lub worka. Włożyć kurczaka do marynaty. Trzymać w temperaturze pokojowej ok. 15 min. Oczyścić pozostałe 3 pomarańcze. Przeciąć na pół i pokroić. Wrzucić do średniej miski, dodać oliwki, cebulę, miętę i wlać pozostały sok. Wymieszać. Plastry cukinii pokropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Wyjąć kurczaka z marynaty i grillować z cukinią od 8 do 10 min., obracając. Ozdobić talerz z rukolą, położyć kurczaka i sałatkę pomarańczową. Podawać z cukinią.