Kurczak po prowansalsku

5 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kurczak po prowansalsku

Składniki:

4 piersi kurczaka bez skóry
8 cienkich plasterków boczku
4 plasterki sera
1 łyżka (15 ml) musztardy Dijon
świeże liście bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
cząber, kminek

Przygotowanie:

Ostrym nożem podzielić piersi na połówki, tworząc wewnątrz „kieszenie” (postępować ostrożnie, aby uniknąć przebicia kurczaka). Do utworzonych „kieszeni” włożyć 2 plasterki szynki, plasterek sera 1 łyżeczkę (5 ml) musztardy Dijon i 2 liście bazylii. Mięso zwinąć w ruloniki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Posmarować mięso oliwą z oliwek i doprawić do smaku kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Grillować kurczaka na dużym ogniu przez 2 min. z każdej strony. Zmniejszyć ogień do średniego i grillować przez 6 min. z każdej strony. Podawać z masłem, brokułami, migdałami i warzywami po prowansalsku.