Kurczak po meksykańsku z fasolą

1 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na danie podpatrzony z kuchni meksykańskiej .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4  pałki  z kurczaka lub większa ilość , zależy ile kto potrzebuje na porcję
  • 1 puszka białej fasoli w sosie własnym z puszki
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki pikantnego ketchupu
  • 4 małe papryczki chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • przyprawa do drobiu ( lub zmieszane wg własnego smaku, papryka, Vegeta, Pieprz mielony , curry – czy czym kto tam kurczaka naciera )

Pałeczki natrzeć przyprawą. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Papryczki wypestkować i drobno pokroić. Wrzucić na tłuszcz obok kurczaka i chwile smażyć. Przełożyć do rondelka z grubym dnem. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Przelać do rondelka z kurczakiem. Dodać ketchup. Dusić na małym gazie pod uchyloną pokrywką 15 minut. Dołożyć odsączona z zalewy fasolkę. Dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać w miseczkach posypane natką pietruszki z podgrzanymi tortillami ( lub chlebkiem pita czy nawet naszym pieczywem ), albo jak ktoś woli to z ziemniaczkami.