Kurczak po meksykańsku z fasolą
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 pałki z kurczaka lub większa ilość , zależy ile kto potrzebuje na porcję
- 1 puszka białej fasoli w sosie własnym z puszki
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki pikantnego ketchupu
- 4 małe papryczki chili
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- przyprawa do drobiu ( lub zmieszane wg własnego smaku, papryka, Vegeta, Pieprz mielony , curry – czy czym kto tam kurczaka naciera )
Pałeczki natrzeć przyprawą. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Papryczki wypestkować i drobno pokroić. Wrzucić na tłuszcz obok kurczaka i chwile smażyć. Przełożyć do rondelka z grubym dnem. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Przelać do rondelka z kurczakiem. Dodać ketchup. Dusić na małym gazie pod uchyloną pokrywką 15 minut. Dołożyć odsączona z zalewy fasolkę. Dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać w miseczkach posypane natką pietruszki z podgrzanymi tortillami ( lub chlebkiem pita czy nawet naszym pieczywem ), albo jak ktoś woli to z ziemniaczkami.