Kurczak po hawajsku: grillowany kurczak z ananasem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Marynata:
1 opakowanie sosu typu Ranczo
1 szklanka soku ananasowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka soku ananasowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
Pozostałe:
6 filetów z piersi kurczaka
6 kawałków świeżego ananasa
6 kawałków ostrego białego sera Cheddar
6 kawałków świeżego ananasa
6 kawałków ostrego białego sera Cheddar
Przygotowanie:
Marynata: Wymieszać wszystkie składniki w małej misce. Przelać marynatę do worka i włożyć filety z kurczaka. Szczelnie zamknąć i marynować w lodówce co najmniej 1 godzinę. Rozgrzać grill, wyjąć kurczaka z marynaty i piec na ruszcie przez 5 do 6 min. na 1 stronie. Jednocześnie upiec ananasa – grillować 2 do 3 min. z każdej strony. Udekorować upieczone piersi jednym plasterkiem sera i grillować jeszcze 1 do 2 min. Podawać z grillowanym ananasem.