Kurczak po burgundzku z Garnka Rzymskiego

2 listopada 2009, dodał: Roemertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kurczaki
50 g przerośniętego boczku wędzonego
250 g pieczarek
1 cebula
1 pęczek pietruszki
125 g kwaśnej śmietany
125 g dobrego czerwonego wina np. Bourguignonne
1 liść laurowy
Odrobina tymianku, estragonu i muszkatu
2 łyżki winiaku
Sól
Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kurczaki umyć, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.

Do namoczonego w wodzie rzymskiego garnka wkładamy kurczaki, na które układamy cienkie paski boczku.

Śmietanę, wino i pokrojoną cebulę wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Włożyć do do garnka wraz z grzybami i ziołami.

Przez ostatnie 10 minut zapiekać bez boczku tak aby kurczak się zarumienił. Powstały sos doprawić solą, pieprzem, i brandy (winiakiem)

Do potrawy pasują krokiety ziemniaczane

Czas przygotowania 1,5 godz