Kurczak po burgundzku z Garnka Rzymskiego
Składniki:
2 kurczaki
50 g przerośniętego boczku wędzonego
250 g pieczarek
1 cebula
1 pęczek pietruszki
125 g kwaśnej śmietany
125 g dobrego czerwonego wina np. Bourguignonne
1 liść laurowy
Odrobina tymianku, estragonu i muszkatu
2 łyżki winiaku
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Kurczaki umyć, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.
Do namoczonego w wodzie rzymskiego garnka wkładamy kurczaki, na które układamy cienkie paski boczku.
Śmietanę, wino i pokrojoną cebulę wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
Włożyć do do garnka wraz z grzybami i ziołami.
Przez ostatnie 10 minut zapiekać bez boczku tak aby kurczak się zarumienił. Powstały sos doprawić solą, pieprzem, i brandy (winiakiem)
Do potrawy pasują krokiety ziemniaczane
Czas przygotowania 1,5 godz