Kurczak pieczony z zalewy
Artykuł zewnętrzny
Pyszny kurczaczek, polecam.
Składniki
1 kurczak duży (mój ważył 1,80 kg)
zielona natka pietruszki
zalewa:
4 litry letniej wody
2 łyżki oleju
sól
5 zmiażdżonych ząbków
papryka ostra
papryka słodka
majeranek
3 listki laurowe
przyprawa gyros,całe opakowanie
Kurczaka umyć,włożyć do garnka,zalać zalewą (wszytkie składniki wymieszać w wodzie) odstawić na całą noc w zimne miejsce.
Na drugi dzień wyjąć kurczaka,odsączyć na sitku,żeby woda dobrze odciekła.Posypać kurczaka papryką i ewentualnie jeszcze majerankiem.
Włożyć kurczaka do rękawa,dobrze spiąć boki,piec w 190°C około 45 min,sprawdzając długą wykałaczką.
Upieczonego kurczaka wyjąć,posypać natką z pietruszki.
Smacznego.