Kurczak pieczony na ryżu warzywnym z Garnka Rzymskiego
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 duży kurczak
1 duża cebula
2 marchewki
2 pomidory
1 szklanka ryżu
2 1 szklanki bulionu
1 łyżka oleju
1 rozdrobnionego liścia laurowego
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na kawałki, umyć i wytrzeć do sucha.
Przyprawy wymieszać z olejem, mięso zamarynować.
Cebulę, marchewkę, i pomidory pokroić i włożyć wraz z liściem laurowym do namoczonego garnka rzymskiego (10-15 minut).
Położyć na to kurczaka, polać szklanką bulionu, przykryć garnek.
Wstawić do zimnego piekarnika.
Po 45 minutach pieczenia dodać do warzyw (kurczaka na chwilę wyjąć) uprzednio wypłukany pod bieżącą, zimną wodą ryż i resztę bulionu. Wymieszać.
Kawałki kurczaka ponownie ułożyć na ryżu i dopiec.