Kurczak panierowany w pumperniklu

17 sierpnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki (1 porcja):
pierś z kurczaka 1 mała szt.
pumpernikiel 10 gr
groszek zielony 100 gr
jogurt naturalny 10 ml
masło
jajko
sól, pieprz
zioła polne

Przygotowanie:

Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

78

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

Arkadiusz Dziakowski