Uniwersalny charakter oraz łatwość przygotowania sprawiły, że drobiowe przysmaki stały się ulubioną pozycją kulinarną w domowym menu. Udka, skrzydełka, piersi – każda część tego delikatnego w smaku mięsa, jest pysznym zaproszeniem do przyrządzania aromatycznych i oryginalnych potraw.
Odpowiadając na oczekiwania konsumentów, marka Galeo przygotowała unikalną linię mieszanek przyprawowych, oferującą różnorodne propozycje kulinarne na przyrządzanie smakowitych potraw z drobiu. Linia Kurczak Palce Lizać! to cztery kompozycje zachwycające smakiem i aromatem, które pozwolą nadać niepowtarzalny charakter każdemu daniu z drobiu.
Warto podkreślić, że to pierwsza na polskim rynku linia mieszanek przyprawowych dedykowana potrawom z drobiu, która została zainspirowana polskimi i światowymi tradycjami kulinarnymi.
O produktach:
Galeo Kurczak Palce Lizać! – Staropolski z aromatycznym czosnkiem i ziołami to starannie dobrana mieszanka, która przywołuje smak tradycyjnej polskiej kuchni, jej wspaniałego, ziołowego aromatu, w którym dominują nuty cząbru, rozmarynu, czosnku i majeranku.
Sugerowana cena na półce (20g) – 1,09 zł
Galeo Kurczak Palce Lizać! – Ognisty z pikantnym chili i imbirem to kompozycja pikantnych przypraw, które są niezbędnym składnikiem przy przygotowywaniu potraw o wyrazistym i intensywnym smaku, charakterystycznym dla przysmaków kuchni węgierskiej i meksykańskiej. W składzie mieszanki znalazły się m.in.: chili, papryka słodka, imbir, gorczyca, pieprz czarny i kurkuma, goździki, gałka muszkatołowa i cynamon.
Sugerowana cena na półce (20g) – 1,09 zł
Galeo Kurczak Palce Lizać! – Orientalny z egzotyczną kolendrą i cynamonem to starannie dobrana mieszanka przypraw, będąca wspaniałą propozycją dla wszystkich smakoszy kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu, doceniających smak rozmarynu, kolendry i cynamonu.
Sugerowana cena na półce (20g) – 1,09 zł
Galeo Kurczak Palce Lizać! – Cygański z płatkami papryki i cebuli
Oryginalny charakter tej przyprawy zawarty jest w pikantnym smaku kurkumy, czosnku i gorczycy, które nadają potrawom ostry i wyrazisty aromat, oraz dodatku papryki i cebuli, które w wyśmienity sposób uzupełniają smak mięsnych dań.
Sugerowana cena na półce (20g) – 1,09 zł
Linia Kurczak Palce Lizać! to jedne z pierwszych produktów marki Galeo, które wchodzą do sprzedaży w odświeżonej szacie graficznej. Modernizacja opakowań objęła kompleksowo zarówno kreację grafiki, jak i sam znak marki. Zadaniem restylizacji było podniesienie konkurencyjności produktów Galeo poprzez ich unowocześnienie, poprawę postrzeganej atrakcyjności i wzmocnienie wyróżnialności na półce.
Przepisy Galeo:
Kurczak Cygański (danie dla 3-4 osób)
Składniki:
8 nóżek kurczaka
2 cebule
oliwa
ketchup
papryka
tymianek
Przyprawa Kurczak Palce Lizać! Cygański
Sposób przygotowania:
Nóżki kurczaka natrzyj przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godz. 2 cebule posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj 7 łyżek ketchup’u, po łyżeczce tymianku i papryki. Duś do momentu uzyskania konsystencji pasty. Udka posmaruj pastą i piecz ok. 60 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Podawaj z kopytkami.
Kurczak z Dalekiego Wschodu (danie dla 3-4 osób)
Składniki:
3 piersi kurczaka
1 cebula
2 marchewki
1 papryka
olej
Przyprawa Kurczak Palce Lizać! Orientalny
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą i obsmaż na oleju. Dodaj 1 posiekaną cebulę i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę i smaż całość ok. 10 minut. Podawaj z ryżem.
Skrzydełka słodko-ogniste (danie dla 3-4 osób)
Składniki:
10 skrzydełek
olej
miód
Przyprawa Kurczak Palce Lizać! Ognisty
Sposób przygotowania:
Skrzydełka wymieszaj z przyprawą i 4 łyżkami oleju. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj je miodem.
Kurczak pieczony (danie dla 3-4 osób)
Składniki:
kurczak cały
olej
ziemniaki
Przyprawa Kurczak Palce Lizać! Staropolski
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj na zewnątrz i od środka przyprawą wymieszaną z 4 łyżkami oleju. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Następnie ułóż w brytfance posmarowanej olejem i obłóż połówkami ziemniaków. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni, od czasu do czasu polewając całość sosem z pieczenia.