Kurczak pachnący cytrusami

12 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kurczak(1,5 kg)

1 cytryna

1 grapefruit

1 pomarańcza

1 łyżka masła

1/2 pęczka natki pietruszki

5 ziemniaków

4 marchewki

1 seler

sól, pieprz, curry, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka myjemy, nacieramy solą pieprzem, papryką i curry,
  • masło mieszamy z tymi samymi przyprawami dodajemy też startą skórkę z cytrusów i po kilka kropli ich soku oraz pokrojoną nać pietruszki,
  • skórę kurczaka delikatnie oddzielamy ręką od piersi, nacinamy nóżki,
  • przyprawione masło rozsmarowujemy pod skórą i w nacięciach nóżek,
  • kurczaka nadziewany ćwiartkami owoców
  • warzywa kroimy na ćwiartki, większe w ósemki, polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytrusów posypujemy przyprawami i mieszamy
  • do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza wkładamy kurczaka na 25 min,
  • po tym czasie dokładamy  warzywa i pieczemy kolejne 35 min, część warzyw układamy pod kurczakiem (zapobiegną przypaleniu skórki)
  • Smacznego

file1268382401



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz