Kurczak Orient-Ekspres
Kurczak Orient-Ekspres
,,Chińszczyzna „ w domowym wydaniu . Z wykorzystaniem półproduktów . Szybkie , smaczne danie .Zawsze jakaś odmiana jeśli chodzi o potrawy z kurczaka .
Czas : 30 minut
Składniki :2 piersi z kurczaka
½ paczki mieszanki warzyw chińskich
½ puszki bambusa ( pokrojonego w słupki )
½ puszki kiełków sojowych
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru ( lub ¼ łyżeczki imbiru mielonego )
sos sojowy
sos Tao-Tao
curry
kurkuma
pieprz mielony
oliwa
szczypta cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piersi z kurczaka pokroić w grube paski. Natrzeć curry, pieprzem , sosem sojowym . Usmażyć na oliwie na rumiano .W woku rozgrzać 5 łyżek oliwy i wrzucić warzywa ( zamrożone ).Smażyć mieszając przez 15 minut. Dodać podsmażonego kurczaka .Wlać 1 szklankę wody . Dodać imbir , bambus , kiełki sojowe . Doprawić sosem sojowym , sosem Tao-Tao, curry , kurkumą , szczyptą cynamonu . Zagęścić sos mąką ziemniaczaną
Podawać z ryżem parabolicznym gotowanym na sypko na bulionie drobiowym ( z kostki bulionowej ).
nadesłane: Babciagramolka