Kurczak na młodej kapuście
Kurczak na młodej kapuście to danie banalnie proste, ale niezwykle smaczne, można go serwować z młodymi ziemniakami z koperkiem i zsiadłym mlekiem lub kefirem. Zamiast kurczaka równie dobrze możesz wykorzystać mięso z indyka lub schab wieprzowy, grunt to ulubione przyprawy i dużo koperku, nie zapominajmy też o pomidorach i cebuli, które zaostrzą smak dania. Danie można wykonać szybko na patelni (przepis poniżej), ale też można po prostu podsmażyć mięso i przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekana kapustę, pomidory i zalać bulionem lub wodą i po prostu piec piekarniku.
składniki:
pierś z kurczaka około 50 dag
cebula
główka młodej kapusty
3 pomidory
koperek
olej lub masło klarowane
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kurkuma itp
opcjonalnie rozmaryn
Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki (plastry) umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, doprawiamy go ulubionymi przyprawami, polecamy świeży rozmaryn, majeranek, pieprz, sól, ostra papryka itp. Na tej samej patelni lub drugim rondlu dodajemy poszatkowaną kapustę, posiekana cebulę, pomidory sparzone i obrane ze skórki, chwilkę smażymy, dolewamy niecałą szklankę bulionu lub wodę, dusimy kilka minut, dodajemy podsmażone mięso i całość dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy garść koperku i doprawiamy do smaku, podajemy z bagietką lub jako danie obiadowe z młodymi ziemniakami.