Kurczak meksykański w sosie czekoladowym (mole)

12 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 3-5

Składniki:

1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
4-5 udek z kurczaka (bez kości)
1 tabliczka czekolady 70% kakao
1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
1 szklanka coli
1 sztuka czerwonej papryczki chili
1 sztuka zielonej papryczki chili
5 łyżek ketchupu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.
2. Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.
3. Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu. Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.
4. Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C ok. 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.

źródło: przepisy.pl